Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Porslinssalen - lättläst

Foto: Micael Eriksson

I Porslinssalen kan du se tallrikar, fat, bägare, urnor och figuriner från olika delar av världen.

I denna sal kan du se tallrikar, fat, bägare, urnor och figuriner från olika delar av världen men det mesta kommer från Kina. De är gjorda av bland annat fajans, porslin, stengods, flintgods och glas. Allt porslin kommer från Adolf Andersohns samling. För Adolf var det viktigt att sakerna i porslinsalen stod ordnade efter form och färg. Det skulle vara vackert upplyftande att titta på.

Porslinet kom till Europa på 1200-talet. När den italienska upptäcktsresanden Marco Polo besökte Kina upptäckte han något som inte fanns i Europa nämligen porslinet. När han åkte tillbaka till Italien hade han med sig porslin som han visade upp. Många blev imponerade av att porslinet var så hårt och att det var så skimrande vitt. En del trodde att porslin var gjort utav snäckskal för att det fanns så många likheter. Porslin innehåller mineralen fältspat och kvarts. Det finns även en tredje ingrediens som kallas kaolin. Det är en vit lera.

Det dröjde länge innan européerna visste hur porslin skulle tillverkas. Porslinet blev populärt och därför fick det handlas från Kina. Från Europa seglade många fartyg med varor i lasten såsom järn- och silvermalm som användes för att byta till sig porslin och andra varor såsom te och silke i Kina. Länge var det bara rika som hade råd att köpa porslin.

I Kina var porslinet lika populärt. Kejsare och andra rika personer samlade på porslin. I början av 1700-talet började porslin tillverkas i Europa och det behövde därför inte köpas så mycket från Asien. Då var porslinet lyx nu finns det i många vardagsföremål såsom toalettsitsar, löständer, leksaker och annat.

Senast uppdaterad: 2023-11-14 13:46