Webbplatsen använder teknik som troligen inte stöds av din webbläsare som exempelvis Internet Explorer 11. Vissa saker kan se konstiga ut eller inte fungera. Vi rekommenderar att du byter till en modern webbläsare istället.

Gå direkt till huvudinnehållet

Egyptiska kabinettet

Upptäcksresans interiör på Vänersborgs museum

På 1800-talet hade alla museer av aktning i Europa en fornegyptisk samling, så när Adolf Andersohn lät bygga Vänersborgs museum ville han inte vara sämre.

Mumiekistor och gravfynd från det antika Egypten tillsammans med turistsouvenirer från Andersohns resa i samma område fyller det lilla kabinettet. Här möter man blicken från kistornas målade porträtt, följer general Kesertis balsameringsprocess på den dekorerade sarkofagen, ser gravgåvor i form av mat, smycken och klädesfragment och över alltihop vakar gravplatsens väktare – guden Anubis.

Den egyptiska fornsakssamlingen kom till museet och Adolf Andersohn genom den svenske generalkonsuln i Alexandria, Oscar von Heidenstam. Under sin resa i Egypten på 1860-talet hade Andersohn fascinerats av den egyptiska kulturen. När han några år senare planerade för sitt museum i Vänersborg ville han här, liksom på de stora museerna i Europa, ha en egyptisk avdelning. Genom kontakterna med von Heidenstam och en italiensk konsthandlare införskaffades samlingen på den egyptiska antikmarknaden och skeppades till Vänersborg 1886 där man än i dag kan se de mångtusenåriga föremålen.

Orientresan 1867 - 1868 – ”Det är ingen dröm…”

Vid mitten av 1800-talet publicerades flera reseberättelser av personer som färdats genom Nordafrika och Mellanöstern – en del av vad som då kallades Orienten. Några av dessa berättelser inspirerade Adolf Andersohn till att göra sin egen resa.

Andersohn åkte från Vänersborg i slutet av oktober 1867. Han tog sig genom Europa och från Spanien över till Algeriet. Med ångfartyg och postdiligenser färdades Andersohn längs den nordafrikanska kusten och nådde i mars 1868 Alexandria. Resan fortsatte med järnväg till Kairo där han imponerades av pyramiderna.

Några veckor senare landsteg Andersohn i Jaffa för att genomresa Palestina. Från Palestina fortsatte han med ångfartyg via Cypern till Grekland och Athen. Sista uppehållet var Turkiet och dess huvudstad Konstantinopel.

Andersohn var tillbaka i Vänersborg i juni 1868 efter drygt åtta månaders resa. Förutom rika erfarenheter hade han i bagaget hundratals fotografier och resesouvenirer.

Stadens förste turist - ”Den intelligente turisten”


Handelsmannen och museigrundaren Adolf Andersohn (1820-1887) tillhörde den första generation av svenskar som hade möjlighet att göra längre resor blott för nöjes skull. Steget efter upptäcktsresandena kom nu turisterna. Man reste med järnväg, diligens, ångfartyg, på häst- och åsnerygg eller vandrade. Nystartade resebyråer annonserade om resor till fjärran länder och hjälpte till med samordning och planering.

Andersohn blev den förste från Vänersborg som reste på detta sätt och kallades av lokaltidningen ”den intelligente turisten” – en person som reser för nöjes skull men också för att lära. Från 1850 gjorde han nästan varje år resor runt om i Europa.

Den mest exklusiva resa en europeisk turist kunde göra vid denna tid var en orientresa, en ”Grand tour” runt Medelhavet. Vinterhalvåret 1867-1868 var det Andersohns tur att ge sig ut på sitt livs resa - orientresan.

Senast uppdaterad: 2023-11-14 13:36